חומציות ובסיסיות
בגוף האנושי נמצא ה PH (מדד לרמת חומציות) בפיקוח צמוד. הבסיס החומצי של גוף האדם מכוונן ונשמר בדיוק רב ביותר. זיהום בקטריאלי, לדוגמה, עלול להיות קטלני משום שהוא גורם להיווצרות תוצרי לוואי חומציים אשר פוגעים ביכולתו של הגוף לנטרל את עומס החומצה.
בחיי היומיום רמת ה - PH של הגוף היא 7.35-7.45 PH .
תוצרי לוואי של מטבוליזם כמו חומצה לקטית, הם חומצות. הם מורידים את רמת ה PH וגורמים לתגובה קשה של הגוף. הגוף מנסה לפצות על כך ושואב חומרים בסיסיים מכל מאגר שעומד לרשותו ממימן הנמצא בזרם הדם ועד לסידן מהעצמות. מאחר ששמירה על ה PH חיונית כל כך, הגוף יקריב את בריאות העצמות בכדי לשמור על היציבות.
מצב שבו יש עליה או ירידה קיצונית ב PH , נוכל לראות בבדיקת שתן.
חומרים חומציים הפוגעים בגוף יכולים להגיע אליו גם דרך התזונה. קיימים מקורות תזונתיים ברורים של חומצות , כגון משקאות קלים מוגזים המכילים חומצה קרבונית, משקאות קלים כמו קוקה קולה המכילים גם חומצה זרחתית.
המעמסה החומצתית העצומה של המשקאות המוגזים מביאה את האפשרות של הגוף לנטרל חומצות עד קצה גבול יכולתו.
בכדי לחיות אנו (התאים שבגופינו) זקוקים לחמצן.
הנשימה עובדת כך: ההמוגלובין שבכדוריות הדם האדומות קושר אליו חמצן בסביבה בסיסית, ומשחרר אותו בסביבה חומצית (וקולט דו תחמוצת הפחמן – CO2). כאשר ההמוגלובין נמצא בסביבת ריאות עתירת חמצן (סביבה בסיסית) הוא קושר אליו את החמצן ומשחרר דו תחמוצת הפחמן, וכאשר הוא נמצא בסביבה עתירת דו תחמוצת הפחמן (סביבה חומצית) הוא משחרר את החמצן וקולט דו תחמוצת הפחמן. בסביבה חומצית ההמוגלובין לא קולט חמצן, וכך חומציות גבוהה (pH נמוך) בדם פוגעת בהובלת חמצן לתאים (עייפות כרונית, כבדות ותשישות).
חוסר חמצן גורם לתאים להפוך לאנאירוביים ואז יש יצור אנרגיה באמצעות התססת סוכר תוך שחרור חומצה לקטית חומצית ומזיקה, שהורסת את פעילות התאים כולל הDNA (תאים הופכים לסרטניים, מתקיימים ומתרבים רק בסביבה חומצית של חוסר חמצן).
כדי למנוע חוסר חמצן בתאים (מוות) הגוף חייב לסלק את הפסולת ולאזן את רמת החומציות בדם, ולכן הגוף מבצע פעולות כגון:
מעביר לדם מינרלים בסיסיים סותרי חומצה, כגון סידן, מהעצמות והשיניים (לכן דם חומצי לאורך זמן גורם למחלות אוסטיאופורוזיס ועששת);
מייצר תאי שומן לאגירת הפסולת ( ההשמנה תלויה הרבה יותר באיכות וחומציות המזון מאשר בכמות הקלוריות);
מייצר כולסטרול לאגירת הפסולת החומצית בדם (לכן דם חומצי לאורך זמן גורם להיסתמות והתקשות כלי הדם – התקפי לב ושבץ).
סימפטומים של חומציות יתר:
קוצר נשימה, שיעול, אסתמה
הפרעות קצב לב ודפיקות לב מואצות
בחילות, הקאות, שלשול, גזים ונפיחות בבטן
חולשה והתכווצות שרירים, סיבולת נמוכה
כאב ראש, ישנוניות, בלבול וריחוף
איך משפרים את בסיסיות הדם?
אוכלים יותר מזון אשר גורם לתגובה בסיסית בדם (פירות, ירקות טריים ועלים ירוקים עדינים), ופחות מזון חומצי (מזון מעובד, כגון חלבון מן החי: בשר, חלב וביצים; סוכר; דגנים; קפאין; אלכוהול; וכו').
החיטה היא בין המקורות הבולטים ביותר של החומצה הגופריתית והיא מניבה יותר חומצה מאשר בשר.
מהם המאכלים החומציים ביותר?
אלכוהול
חלבון מהחי: בשר אדום, עוף, דגים, ביצים, חלב, גבינה, מוצרי חלב
כימיקלים, תרופות, סיגריות, ארוחות כבדות, חומרי הדברה, חומרים משמרים
קפה (אפילו נטול קפאין), תה שחור
מזונות מעובדים
דבש, סוכר חום, סוכר פירות
קטשופ, מיונז, חרדל (השתמשו בהם בחסכנות)
מוצרי סויה מעובדים (צרכו אותם במתינות)
שמנים מעובדים כמו מרגרינה, שמני טרנס ושמני ירקות מזוקקים
דגנים וחיטה מעובדים: לחם לבן, פסטה ואורז
משקאות קלים ומשקאות אנרגיה
מלח שולחן (מלח ים הוא בחירה טובה יותר, אך גם אותו יש לצרוך במתינות)
כל סוגי האגוזים והשקדים המומלחים והקלויים
סוכר לבן ותחליפי סוכר
שמרים וחומץ (למעט חומץ תפוחים)
רוטב סויה (השתמשו בחסכנות ובחרו בסוג דל נתרן.
מהם המאכלים הבסיסיים ביותר?
פירות - מכל הסוגים.
שקדים, אגוזי ברזיל, זרעי שומשום וזרעי פשתן
אבוקדו
משקאות ירוקים
ירקות ירוקים - כל הסוגים, אך בפרט ירקות עליים ירוקים כמו חסה, חוביזה, גבעולי סלרי, כוסברה ופטרוזיליה.
לימונים, ליים ואשכוליות (למרות שפירות אלה חומציים, יש להם השפעה בסיסית)
עדשים וקטניות אחרות
עגבניות טריות (לעומת זאת, עגבניות מבושלות הן חומציות)
ירקות שורש – כגון בטטות, תפוחי אדמה ועוד
ירקות כגון גזר, גמבה, שומר ועוד.
אצות
נבטים
סטיביה (בניגוד לכל שאר הממתיקים המלאכותיים)
כמו כן, רצוי להפחית את החשיפה לזיהומים סביבתיים ומוצרים רעילים, ואת הלחצים הנפשיים – גם אלה מגבירים את החומציות.
Commentaires